2011. március 15., kedd

A Pi-nap

Vannak pillanatok amikor az ember olyan dolgokkal szembesül a szakmájában, hogy komolyan eluralkodik rajta nem lenne-e érdemesebb inkább jamaicai drogdilernek felcsapnia, hiszen még az átlag évi két hónap sitt is vonzó alternativa...

Hát nekem is egy ilyn pillanathoz volt szerencsém Március 14én 3:14-kor. Ez ugyanis a nemzetközi Pi-nap  időpontja, és természetesen erről tanszéki ünnepség keretében emlékeztünk meg. Az emberek egy jó részét persze csak a beigért pite (pi(e) ugye...) illetve ingyen pizza vonzotta az aulába, de a szervező csoport egészen komolyan gondolta ezt a dolgot. Következésképpen Dr. Danny Gulick professzor úr fejből szavalta el a Pi első 28 tizedesjegyét, de az utolsót mint kiderült elrontotta, amin néhányan derűsen elmosolyodtak, másoknak (pl. nekem) pedig a vére megfagyott az előbbiek mosolya láttán... Ezután Dr. Gulick felfedte előttünk, hogy annak idején felesleges szabadidejét ütötte el a Pi magolgatásával és baráti körében erős kompetitiv hagyománya volt ennek a kis bohókás, könnyed ámde mégis hallatlanul szórakoztató játéknak.

Kivégzésnek papirokat kezdtek kiosztani, amitől hirtelen nagyon rossz érzésem támadt. Ezt később be is igazolódott, amikor Dr. Gulick közös ünnepi éneklésre szólitotta fel a hallgatóságot. Elrettentésül álljon itt dal szövege, minden betűje gyöngy, becsüljétek meg:

Oh, number Pi
Oh, number Pi
Your digits are unending,
Oh, number Pi
Oh, number Pi
No pattern are you sending.
You're three point one four one five nine,
And even more if we had time,
Oh, number Pi
Oh, number Pi
For circle lengths unbending.
Oh, number Pi
Oh, number Pi
You are a number very sweet,
Oh, number Pi
Oh, number Pi
Your uses are so very neat.
There's 2 Pi r and Pi r squared,
A half a circle and you're there,
Oh, number Pi
Oh, number Pi
We know that Pi's a tasty treat.
(to the tune of "Oh Christmas Tree")

Egy picit sem feszengtem. Tényleg. Egy hangyafasznyit se.

2 megjegyzés:

  1. Eddig sose tudtam volna 100%-os pontossággal megfogalmazni azt, hogy mi is az, hogy geek.
    Hála e bejegyzésnek, most már nem kell tovább ezen agyalnom.

    VálaszTörlés